• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alltid redo! Hör scouterna från bland annat Kaxholmen berätta om lägret i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Scoutläger utanför Skärstad lockar 350 unga scouter

Publicerad

Under helgen har sex av scoutkårerna i Jönköpings kommun samlats i Skärstad för ett gemensamt läger för första gången på över två år. Regnvädret orsakar en del sömnsvårigheter, men trots det var det god stämning när SVT besökte lägret.

Lägret heter Hållbart 2020 och är ett läger som blivit uppskjutet två år. Under lägrets fem dagar fokuserar scouterna på hållbarhet. De har bland annat samlat in skräp i skogen och lärt sig hur de kan laga mat så bränslesnålt som möjligt.

– Vi pratar mycket miljö. Vad jag kan göra, att jag kan påverka och att jag är viktig. Barn är himla viktiga. De är bra på att påverka sina föräldrar om de vet att de ska göra det, säger lägerchefen Anders Elm.

Vad har du lärt dig på lägret?

– Göra knopar, säger scouten Clara Elonsson.

Scoutkompisen My Udin berättar också:

– Vi har byggt ihop massa diskställ, byggt små hus, lagat mat och sovit i tält.

I klippet ovan får du se scoutlägret och du får träffa den scout som har uppgiften att varje morgon väcka alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.