Till vänster, Björn Forsell (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Tranås. Till höger, Anders Wilander (M) kommunalråd. Foto: Fredrik Weibull SVT

SD-kampanj i Tranås kritiseras av Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kampanj i Tranås – Håll gränsen, Tranås är fullt – får kritik av Anders Wilander (M), han menar att kampanjen handlar om plakatpolitik och populism. Men Björn Forsell (SD) säger att kampanjens syfte inte är att sluta ta emot människor överhuvudtaget.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson reste till gränsen mellan Turkiet och Grekland i förra veckan. På plats delade han ut flygblad där det stod att Sverige inte kan ta emot fler asylsökande, något som uppmärksammats stort i medier. Därefter startade Sverigedemokraterna i Tranås kampanjen Håll gränsen, Tranås är fullt.

– Naturligtvis ska man läsa den här texten mellan raderna. Det är inte fullt i Tranås, men vi kan inte ta emot fler asylsökande eftersom vi inte har pengar och resurser till att göra det. Men om människor kommer hit, skaffar jobb, bostad och betalar skatt, då kan vi inte neka dem och det vill vi inte heller, säger Björn Forsell (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Tranås.

”De lurar folk”

Kommunalrådet Anders Wilander i Tranås är kritisk till kampanjen. Han menar att kampanjens budskap är stängda gränser och att Sverigedemokraterna inte vill ha någon inflyttning alls.

– Det är det som står i texten, men det vill man nu inte stå bakom, säger han.

– Jag tycker att de lurar folk att tänka på annat, vi vill inte ha stängda gränser runt Tranås, vi vill ha inflyttning, ett mål även Sverigedemokraterna ställt sig bakom, säger Anders Wilander (M)

Har ni råd att ta emot fler asylsökande?

– Det är en hypotetisk fråga, men vi har inga medel som kommun att säga nej till asylsökande och be dem åka någon annanstans, vi har inte den gränsbevakningen utan det är en nationell fråga, säger Anders Wilander (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.