Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Cornelia Dagobert, deltagare i jägar-SM, beskriva svårigheten med grenen sporting. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Se Sveriges främsta jägare tävla mot varandra i prickskytte

Publicerad

Nästan 150 jägare från hela Sverige samlades i helgen i Skillingaryd och Hok för att tävla om titlar i jägar-SM. Den tuffaste utmaningen var grenen ”sporting” – att träffa lerduvor som kommer från olika håll.

I klippet: se Sveriges främsta jägare skjuta lerduvor i den utmanande grenen.

Under fredagen var det flera olika klasser som genomfördes i jägar-SM: junior, dam, oldboys, veteran och superveteran. Under lördagen och söndagen genomförs den öppna klassen med 85 jägare som kvalificerat sig genom kvaltävlingar i hela Sverige.

– Det är väldigt roligt att vara här och skjuta, säger Cornelia Dagobert, Lidköpings jaktskytteklubb.

– De är fantastiskt duktiga. De är ju topp 85 i Sverige, så det är top notch, säger Johan Gustafsson, tävlingsledare.

”Lära känna sitt vapen”

Skillingaryds och Hooks jaktvårdsföreningar arrangerar tävlingarna. Under fredagen var det 13 jägare från Jönköpings län som deltog. De tog sammanlagt sex medaljer i 15 tävlingar.

Men ska inte jägare vara i skogen istället för på skjutbanan?

– De ska absolut vara på skjutbanan för att träna och lära känna sitt vapen, för att sen kunna utöva ett säkert skytte i skogen, säger Johan Gustafsson, tävlingsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.