Sofia Petersson och Sebastian Andersson i Tranås visar upp sitt hus i Husdrömmar i SVT. Foto: SVT

Sebastian och Sofia bor i fem containrar

Publicerad

Sofia Petersson och Sebastian Andersson har förverkligat sin husdröm vid sjön Sommen utanför Tranås. Huset är byggt av containrar och på måndagskvällen ser du dem i SVT:s program Husdrömmar.

Paret har använt fem gamla containrar som stomme till sitt hus. Villan, med utsikt över sjön Sommen, är en av de första i sitt slag i landet.

– Jag tycker att det är en smart lösning, man återvinner material och stommen finns redan. Man behöver inte konstruera något nytt, säger Sebastian Andersson.

Ett tufft år

Senaste året har paret jobbat hårt med husbygget, dessutom har de blivit föräldrar till en son.

– Det finns väl gånger man har önskat att man köpt nyckelfärdigt, skrattar han.

Det var arbetskamrater till Sofia som tyckte att de skulle söka till tv-serien Husdrömmar med deras lite udda husprojekt. Hon skickade in en ansökan och produktionsbolaget nappade på just deras bygge.

Arkitekten Gert Wingårdh och programledaren Anne Lundberg under inspelningen i Tranås. Foto: SVT

Att vara med i en tv-produktion har satt lite press på paret att klara av tidsplanen för bygget. Totalt har över 50 timmar filmats och det har ibland varit stressande att ha ett kamerateam på plats.

– Det har varit lite stressande – jag är ju ingen filmstjärna direkt. Man ska göra tagningar från olika håll och säga samma sak, det var inte alltid så lätt, minns Sebastian.

Miljötänk bakom bygget

Det finns flera orsaker till att paret valde att använda containrar till sitt hus. Dels finns ett miljöengagemang där de tycker att det är viktigt att ta tillvara och återvinna saker, och dels för att det är ett billigt sätt att bygga. Paret har betalat runt 20 000 kronor per container i inköp.

Hur kommer ni att titta på programmet?

– Vi ska titta på det i nya huset, jag är faktiskt på väg med tv:n dit just nu, säger Sebastian Andersson, när vi pratar med honom i telefon på söndagseftermiddagen.

I klippet ovan får du en liten förhandsvisning från kvällens program av Husdrömmar i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.