Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Johansson som arbetar i en second hand-butik i Jönköping har inte märkt av en minskad försäljning. Hon är inte heller förvånad över att kunder väljer begagnat just nu. Foto: Emma Johansson/SVT

Second hand-butiker bryter trenden – försäljningen ökar

Publicerad

Trots att januari månad brukar innebära minskad försäljning inom handeln så gäller det inte begagnathandeln. Där ökar istället omsättningen.

Se besöket i second hand-butiken i klippet ovan.

Antalet bilar på parkeringen till Erikshjälpen i Jönköping på lördagen vittnar om den stora efterfrågan för begagnat. Det var svårt att hitta en parkeringsplats.

Störst efterfrågan finns på mode. Därför satsar butiken i Jönköping nu på modevisningar.

– Vi har ofta väldigt många besökare på lördagar. Nu har vi börjat med en modevisning för att ge inspiration och tips till våra kunder, säger Åsa Johansson som jobbar som arbetsledare i butiken.

I klippet längst upp får du se delar från modevisningen på lördagen. Foto: Emma Johansson/SVT

Näringslivsorganisationen Svensk handel bekräftar bilden om att begagnatmarknaden går emot trenden och ökar sin omsättning jämfört med månaden innan. Under januari såldes för totalt 1,1 miljarder kronor.

– Nu i inledningen av året ser vi hur begagnathandeln inte riktigt följer den säsongsvariation som vi ser inom andra delar av sällanköpshandeln. Det ska bli spännande att se hur året utvecklar sig för begagnathandeln, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.