Försäljningsrekord för second hand i sommar. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Second hand har gått från skamligt till trendigt

Publicerad

Förr kunde det vara skamligt att handla på second hand, men inte nu längre. För Myrorna i Jönköping har det varit försäljningsrekord i sommar, mycket tack vare klimatdebatten. – I dag är det som att handla på vilken butik som helst, förr var det inte så, säger Sussi Tallåker som är butikschef på Myrorna i Jönköping.

Det är fullt med folk i butiken; en del kollar på kläder, andra shoppar efter möbler.

Sussi Tallåker har jobbat på Myrorna i över 17 år. När hon började arbeta där var det många kunder som tyckte att det var pinsamt att handla på second hand.

– Om en del kunder träffade någon de kände så sade de att de endast var i butiken för att de väntade på bussen eller att de tog skydd för att det regnade och de tog aldrig en påse som det stod myrorna på om de handlade, säger hon.

Uppsving för second hand

Hon säger att en bidragande orsak till att second hand fått ett uppsving är klimatdebatten och att allt fler kändisar lägger ut bilder när de handlar på second hand.

– Folk fick upp ögonen för att det bränns mycket nya kläder och att kläderna tillverkas på ett tveksamt sätt. Sedan kom ett rejält uppsving när årets julklapp var att ge återvunna plagg, säger Sussi Tallåker.

Elin Holmlund är en av kunderna i butiken.

– Jag tycker att det är väldigt kul med inredning. Jag tycker att det är kul att blanda nytt med lite gammalt, säger hon.

Rekordsommar

Sussi Tallåker säger att försäljningen har gått spikrakt uppåt de senaste åren.

– I år är det en rekordsommar, vi säljer som aldrig förr och det är jätteroligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.