Ann-Sophie Lundström är butikschef på Ge för livets secondhandbutik i Huskvarna. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Secondhandbutikernas äldre volontärer stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

I många secondhandbutiker är pensionärer som volontärer verksamhetens ryggrad. Evangeliska frikyrkans secondhandbutik Ge för livet i Huskvarna får nu klara sig utan ett 30-tal volontärer.

– Vi klarar oss tack vare att vi har en grupp från funktionshinderomsorgen som har sin dagliga verksamhet här. Sedan har vi också människor som är här via arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kriminalvården. Tack vare dem och att anhöriga också går in och hjälper till klarar vi verksamheten, säger butikschefen Ann-Sophie Lundström.

Halverad försäljning

Butiken har, trots tappet av volontärer, ändå lyckats hålla öppet. Men försäljningen har gått ner rejält.

Corona Jönköping

– Vi har tappat ungefär hälften av vår försäljning, förklarar Ann-Sophie Lundström.

Hon och ett par till är de enda anställda, sedan har de några på lönebidrag. Men några permitteringar är inte aktuellt i nuläget.

– Nej, det är det inte.

Hyressänkning i Finspång

Flera av Evangeliska frikyrkans secondhandbutiker – de har sju i landet – har det tufft ekonomiskt.

– Vi får ju inte in lika mycket pengar, men ändå ska vi betala hyra och löner.

Butiken i Finspång har dock fått en lättnad då hyresvärden har beslutat att halvera hyran under några månader. Med minskad försäljning finns risk att humanitär projekt runt om i världen som får del av överskottet får mindre pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet