Sen diagnos för flickor med autism

Uppdaterad
Publicerad

Unga flickor med autism i länet får sin diagnos mycket senare än pojkar, det visar en ny undersökning från Autism- och Aspergerförbundet.

Enkäten visar att endast 17 procent av flickorna med autism får sin diagnos före fem års ålder, medan motsvarande siffra för pojkar är 32 procent. Även när barnen blir äldre ser det i stort sett likadant ut. När barnen är 11 år gamla har bara 34 procent av flickorna fått sin diagnos, jämfört med 72 procent av pojkarna.

– Att flickor med autism får sin diagnos mycket senare än pojkar är ett underbetyg. För att kunna delta i samhället på samma villkor som andra är det otroligt viktigt att alla barn med autism så tidigt som möjligt får rätt utformat stöd av exempelvis specialpedagoger, säger Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet.

I Jönköpings län har två av tre flickor inte fått någon diagnos vis 12 års ålder, vilket motsvara 140 flickor.

– Autism hos flickor uttrycker sig ofta annorlunda än hos pojkar, och det är självklart lika viktigt att även flickorna får det stöd de behöver. Vi har därför tagit fram råd till personal i förskolan som vi hoppas att de använder för att bli ännu bättre på att upptäcka även flickor med autism, säger Svenny Kopp, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri.

I klippet nedan kan du höra tioåriga Freja berätta om autism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer