Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du bland annat Paulina Lallerman, ombudsman för Funktionsrätt i Jönköpings län och regionrådet Marcus Eskdahl (S). Till vänster på bilden syns även Leif Andersson (C) och Rebecka Carlsson. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Billigare att resa för personer med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag finns ett nytt sätt att resa billigare för personer med funktionsnedsättning i Jönköpings län. Syftet är att de som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning från Försäkringskassan ska kunna få ett billigare alternativ att röra sig i länet. 

– Det är ett par hundra människor som berörs av den här satsningen som ska börja att gälla nästa vecka, säger Marcus Eskdahl, regionråd (S) till SVT.

Satsningen på ett rabatterat kort för den här gruppen handlar om några miljoner och är en del av den politiska koalitionens budget. Idag kostar det över en tusenlapp för ett månadskort som gäller i hela länet. Det nya kortet som släpps den 28 mars kommer kosta drygt 200 kronor, precis som de kort som finns för seniorer och ungdomar idag.

Viktig reform

Enligt Marcus Eskdahl är den här satsningen en viktig reform för just den här gruppen.

– Fler ska få tillgång till den allmänna kollektivtrafiken. Vi vill gärna se att fler människor med funktionsvariationer också ska kunna använda sig utav denna allmänna kollektivtrafiken, säger han.

Paulina Lallerman som är ombudsman för Funktionsrätt i Jönköpings län välkomnar satsningen.

Du hör mer om varför hon tycker att den är viktig i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.