Foto: SVT/Johannes Tolf

Sjöräddningen riskerar att försvinna från Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Sjöräddningssällskapets verksamhet på Visingsö riskerar att behöva stängas. Orsaken är att det är svårt att rekrytera frivilliga att engagera sig ideellt.
– I förlängningen, om vi inte kan bemanna båten, så äventyrar det stationen, säger Ingemar Zander som är ansvarig för sjöräddningsverksamheten på ön.

Förra året hade sjöräddningsstationen på Visingsö ungefär 110 utryckningar. I flera fall handlar det om akuta sjuktransporter in till fastlandet. Men om inte Svenska Sjöräddningssällskapet, SSRS, lyckas få fler att engagera sig som sjöräddare riskerar verksamheten att behöva helt eller delvis stängas.

– Det skulle vara förödande. Vi behövs, säger Ingemar Zander

– I fallet med sjöambulansärendena skulle det i så fall innebära att patienterna får åka med den långsammare färjan istället. Tiden kan ju vara avgörande.

Funnits i snart 40 år på Visingsö

Sjöräddningsorganisationen på Visingsö har funnits sedan år 1980,  med fokus på södra delen av Vättern från Jönköping till Hjo och Hästholmen. Men bemanningen, som bygger på ideellt arbete, är just nu på marginalen.

– Det blir väldigt slitigt för de som är engagerade. Det går under en tid men inte i längden, berättar Zander.

Svårt att få folk att engagera sig

Ungefär 15 personer är engagerade som sjöräddare på Visingsöstationen, men enligt Zander skulle det behövas ytterligare fem till sex stycken, gärna tio, för att vara hållbart. I söndags hölls något som kan liknas vid ett krismöte för att ta upp den ansträngda situationen.

– Det har varit naturliga avgångar, så det är inte så att man har flytt oss. Idag är tiden värd mycket för många och det är extra svårt att rekrytera på en ö med begränsat antal personer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer