• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Gunillaberg utanför Bottnaryd får inte längre ha några djur på gården. Foto: TT/SVT Arkivbild

Sjuka och döda djur på Gunillaberg – beläggs med djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

På det välkända besöksmålet Gunillaberg utanför Bottnaryd har flera sjuka och döda djur hittats. Efter flera år av anmärkningar har ägaren nu belagts med djurförbud.

Länsstyrelsen i Jönköping har under flera år påpekat brister på djurhållningen på Gunillaberg.

Redan 2011 uppmärksammades djur som skulle ha avlivats eller fått veterinärvård. Bland annat hade ett döende lamm legat i tre dagar utan att kunna resa sig. Under åren har även döda djur hittats på gården och djuren har saknat tillräcklig tillgång till foder och vatten.

– Anledningen till att ägaren inte fått djurförbud förrän nu är att det har gjorts godtagbara förbättringar efter hand, men sedan har det kommit in nya anmälningar och nu har vi gjort en samlad bedömning och kommit fram till att belägga ägaren med djurförbud, säger Jens Mattsson presskommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköping län och förtsätter:

– Först och främst är det viktigaste att djuren mår bra men vi vill ju helst hitta lösningar som fungerar även för djurägaren. Tyvärr kommer vi nu inte längre i det här fallet utan tvingas nu lägga ett djurförbud.

Får behålla vissa djur

Länsstyrelsen har nu gett djurägaren till slutet av mars att göra sig av med djuren. De enda djuren han får behålla är katter och hundar, de djuren har det inte funnits några anmärkningar kring.

Gunillaberg är ett konstcenter där trädgården och djuren ingår som attraktioner.

SVT Nyheter Jönköping söker ägaren till Gunillaberg, till P4 Jönköping säger han att han alltid vill djurens bästa och att man kommer att kämpa för att behålla djuren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer