Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Klas Gustafsson, sjuksköterska på operationsavdelningen, inte tycker att han har något val gällande att hoppa in på covid-IVA. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Anestesi-sjuksköterska om covidvården: ”Det finns ingen frivillighet”

Publicerad

För vårdpersonal utanför IVA talas det om frivillighet för att hjälpa till på covid-IVA. Men Klas Gustafsson, sjuksköterska på operationsavdelningen, beskriver det som en ”ofrivillig frivillighet”.

I klippet hör du hur Klas Gustafsson, anestesisjuksköterska, ser på att hoppa in på covid-IVA.

För personal på intensivvårdsavdelningen ingår det i arbetet att ta hand om patienter på covid-IVA. Men för personal från andra avdelningar beskrivs det av sjukvårdsledningen som ett frivilligt val att hjälpa till på covid-IVA – i alla fall i första läget. Om inte frivilligheten räcker tvingas ledningen beordra personal till covid-IVA.

Fysiskt krävande på covid-IVA

Men Klas Gustafsson, anestesisjuksköterska på operationsavdelningen, känner redan nu att han inte har något val.

– Om vi inte hoppar in och tar pass på covid-IVA finns risken att vi blir beordrade, och då får vi ännu mindre att säga till om när det gäller schemat. Helst vill jag vara på operationsavdelningen som är min vanliga arbetsplats, säger Klas Gustafsson, anestesisjuksköterska Länssjukhuset Ryhov.

Vad är det som gör att du helst vill avstå covid-IVA?

– Dels känner jag mig otillräcklig eftersom jag inte är intensivvårdssjuksköterska, dels är det ett väldigt fysiskt krävande jobb, säger Klas Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer