Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyutexaminerade sjuksköterskan Elin Näverstedt stödjer Vårdförbundets krav om kortare arbetstid. I sommar har hon fått jobb på ambulansen. Foto: SVT

Sjuksköterskor på Hälsohögskolan i Jönköping tar examen mitt i vårdkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tog 300 studenter vid Hälsohögskolan i Jönköping sin examen – mitt under den pågående vårdkonflikten.

– Det är en viktig konflikt. Det krävs en förändring för att vi ska hålla i längden, säger nyutexaminerade sjuksköterskan Elin Näverstedt.

Det var en rad yrkesgrupper, bland annat sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och arbetsterapeuter som fick ta emot sina diplom i en fullsatt pingstkyrka i Jönköping där feststämningen var hög.

Samtidigt märktes att den pågående vårdkonflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR diskuterats bland studenterna.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Det är en vettig konflikt tycker jag. Det här har ju pågått länge, säger Julia Karlzén, som tog sin examen som specialistsjuksköterska.

I klippet förklarar några nya sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor hur de ser på vårdkonflikten och sitt yrkesval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet