En åskådare attackerade Östersunds målvakt. Foto: Mikael Fritzon/TT

Skandal på Stadsparksvallen – åskådare slog ner målvakt

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund på Stadsparksvallen i Jönköping var inne på tilläggstid när en åskådare sprang in på planen och slog ner bortalagets målvakt Aly Keita.

Domaren Jonas Eriksson tog beslutet att avbryta matchen.

Se attacken på Östersundsmålvakt här.

Vid ställningen 1–1 och två tilläggsminuter på klockan hände det som inte får hända. Våldet triumferade på nytt på en allsvensk fotbollsarena. Den här gången på idylliska Stadsparksvallen i Jönköping.

Attackerade Keita

En maskerad man tog sig in på planen, jagade ikapp Östersundsmålvakten Aly Keita och kastade honom till marken. Huliganen omhändertogs under viss kalabalik. Efter rabaldret tog den svenske EM-domaren Jonas Eriksson beslutet att beordra spelarna av planen.

Vid 21.15-tiden kom beskedet att domaren i samråd med tävlingsfunktionärer och representanter för de båda lagen tagit beslut att inte återuppta matchen.

– Matchen kommer inte att återupptas. Östersunds målvakt är fysiskt skadad och behandlas av läkare och avråds från att fortsätta att spela, sade matchkontrollanten Niclas Bengtsson till Cmore.

– Fruktansvärt tråkigt att vi ska behöva vara med om detta under en fotbollsmatch, sade Bengtsson.

Skakad tränare

Östersunds tränare Graham Potter var tagen efter matchen och kallade det inträffade ”en tragedi för fotbollen”.

– Jag känner sorg, sade Potter som meddelade att lagets målvakt var utom fara men var chockad och självklart inte mådde så bra.

– Det är en riktigt bra match mellan två lag som respekterar varandra och känner varandra bra. Den är på väg att ta slut och så... denna galenskap. Det är otäckt, riktigt otäckt, sade Potter till Cmore.

Omhändertogs av polis

Nu är det upp till Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté att ta ställning till huruvida resultatet 1–1 ska gälla som slutresultat. En möjlig utgång är att Östersund tilldöms segern med 3–0 och därmed tilldelas tre poäng.

– Jag bryr mig inte om resultatet just nu, sade Potter.

Hur det gick för den maskerade vettvillingen? Han blev enligt Svenska fotbollförbundet omhändertagen av ordningsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.