Helena Jonsson landshövding i Jönköpings län berättar om de nya råden som från och med idag gäller i Jönköpings län. Foto: SVT

Skärpta råd för boende i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Vid en pressträff meddelade regeringen att det nu införs skärpta lokala råd i Jönköpings län, detta sedan smittspridningen har ökat kraftigt de senaste dagarna. De nya råden träder i kraft från och med idag och gäller i tre veckor.

Undvik gym och butiker, avstå från möten, idrottsträningar och försök jobba hemma, det är några av de råd som nu gäller i Jönköpings län. Samtidigt går man tillbaka till 50 personers regeln vid offentliga sammanhang.

– Jag kan inte nog betona allvaret i den negativa trenden vi ser. Nu krävs det en riktig förändring av vårt beteende i samhället och det är allas personliga ansvar att få stopp på smittspridningen. Om vi inte tar krafttag nu riskerar vi att stå inför en liknande situation som i våras med ännu större samhällspåverkan, säger landshövding Helena Jonsson.

Kraftig ökning av antalet sjuka

I Jönköpings län har det skett en kraftig ökning i antalet personer som har diagnostiserats med covid-19.

– Det är ett mycket snabbt ökat antal fall, säger länets smittskyddsläkare Malin Bengnér på en presskonferens under tisdagseftermiddagen.

 Ett ökat antal patienter vårdas på länets sjukhus och ökningen syns även inom särskilda boendeformer för äldre.

Smittan ökar i ålderspannet 20-60 år

– Vi smittspårar intensivt och de lokala råden är utformade efter var vi ser att smittan sprids mest. Vi behöver framför allt undvika sammanhang där många personer samlas, till exempel inomhusmiljöer som köpcentrum, badhus och gym. Vi behöver också undvika fester och andra sammankomster, säger Malin Bengnér.

Hon säger att de allra flesta personer som smittats är i åldersspannet 20-60 år. De som drabbas hårdast är de äldre.

  – Men vi ser även svår sjukdom i yngre ålder.

Sedan ett par veckor tillbaka har det varit besöksrestriktioner på sjukhuset i Värnamo, nu återinförs det även på Höglandssjukhuset i Eksjö och Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det berättade Hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig på dagens pressträff.

Här är de skärpta råden som gäller i Jönköpings län:

• Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

• Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,

• Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.