Skatt på biogas upprör åkeriägare

Uppdaterad
Publicerad

Biogas har tack vare ett undantag från EU-kommissionen varit befriad från skatt. Nu har Europeiska unionens tribunal underkänt upplägget.

– Det kom som en chock, säger åkeriägaren Björn Magnusson som satsat på biogaslastbilar.

Det var 2020 som EU-kommissionen godkände en tioårig förlängning av skattebefrielsen för biogas som Sverige har. Beslutet överklagades till tribunalen, som är EU-domstolens första instans, och nu har den upphävt beslutet.

Kraftigt ökade kostnader

Det innebär att skatt nu måste påföras biogasen som drivmedel. Björn Magnusson i Jönköping, som har drivit åkeri i många år, har på senare år minskat sin lastbilsflotta och har satsat på lastbilar som går på biogas. Han har två sådana och trafikerar sträckan Malmö-Stockholm med transporter av bildelar.

– För bilen på den sträckan innebär skatten en kostnadsökning på cirka 1 500 kronor per dag och bilen går hela tiden. Det är fyra chauffören som byts av.

Branschorganisationen Transportföretagen skriver att det blir ett hårt slag för den gröna omställningen i transportbranschen och att det blir en kostnadsökning på cirka tio kronor milen. Det kan innebära miljontals kronor i ökade kostnader för många åkerier.

I klippet hör du kritik från Björn Magnusson kring hur detta påverkar den gröna omställningen för branschen. 

Regeringen jobbar för fortsatt skattebefrielse

Den svenska regeringen har meddelat att de nu kommer att jobba för att åter få ett nytt undantag från skatt på biogas på plats.

– Domen sätter tyvärr många svenska företag i en svår sits och det finns ett behov av att lösa situationen. Därför kommer regeringen att arbeta aktivt med EU-kommissionen för att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson på regeringens webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.