Foto: Mikael Fritzon / TT och SVT

Tjuvfisket av kräftor har minskat i Vättern

Publicerad

Polisen, skatteverket och de fyra länsstyrelser som finns runt Vättern samarbetar för att komma åt tjuvfiskarna. Michael Bergström, fisketillsynsman på länsstyrelsen i Jönköpings län, tycker att samarbetet får tjuvfisket att minska.

– Det drogs igång för ett par år sedan på initiativ av länsstyrelsen och yrkesfiskarna i Östergötland. De blev bestulna på för mycket, både redskap och sina kräftor, säger Michael Bergström, fisketillsynsman på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Projektet är nu inne på sitt andra år, men han tycker att det redan har fått effekt.

– Skatteverket har andra verktyg att komma åt folk. Har man någon som helst respekt för någon myndighet så borde det vara skattemyndigheten. Håller man på att dribbla med pengar på sidan om som inte finns registrerade och skattemyndigheten kommer på det så blir man återbetalningsskyldig, säger Michael Bergström.

Hör Michael berätta om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.