Bilden är en genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Skickade fel läkarintyg – Försäkringskassan får allvarlig kritik

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan får nu allvarlig kritik från JO på grund av bristfällig hantering av känsliga handlingar. Bland annat fick en mamma i länet en helt annan persons privata läkarintyg hemskickat till sig.

En mamma i Jönköpings län fick ta del av läkarintyget som rörde en för henne helt okänd person då hon sökte vårdbidrag för sin dotter.

Kvinnan nekades först bidraget och i avslaget från Försäkringskassan skickades det felaktiga läkarintyget med. Men då hon efter mycket om och men fick tillbaka det intyg som gällde hennes eget barn och återigen skickades in en ansökan beviljades hon bidrag.

Mamman anmälde Försäkringskassan och dess handläggare för oaktsam hantering och felaktig behandling av hennes ärende.

Bör vidta rättsliga åtgärder

Och sedan Justitieombudsmannen, JO, nu tittat på nio olika ärenden kring hantering av läkarintyg och känsliga journaluppgifter riktas nu allvarlig kritik mot myndigheten.

Om det interna kvalitetsarbetet inte leder till bättring bör rättsliga åtgärder vidtas mot de tjänstemän som medvetet bryter mot reglerna, skriver JO i sin kritik.

JO har flera gånger tidigare kritiserat Försäkringskassan på liknande grunder. Myndigheten har för egen del beklagat bristerna i fallen och flera gånger skyllt på den ”mänskliga faktorn”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.