Skickades hem med smärtstillande – dog av brusten kroppspulsåder

Publicerad

En man i 60-årsåldern kom in med ambulans till Höglandssjukhuset i Eksjö med kraftiga bröst- och ryggsmärtor i slutet på mars i år. Efter undersökning skickades han hem med smärtstillande och han avlider kort därefter i hemmet. Nu anmäls sjukhuset av familjen.

Vid undersökningen avfärdade vårdpersonalen att det kunde röra sig om en hjärtinfarkt och skickade hem mannen i sjuktaxi. Han uppmanades att söka vård på nytt om besvären inte blev lindrigare.

I sjukvårdens journal framgår att mannen blivit hemskickad med smärtstillande och att han ska ha varit ”i princip symtomfri” när han lämnade sjukhuset.

Enligt familjens Ivo-anmälan framgår däremot att mannen ska ha varit så dålig att han behövt hjälp ur taxin vid hemmet och att obduktionsrapporten visat att mannen strax efter hemkomst ska ha ramlat ihop av brusten kroppspulsåder och avlidit. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg titta på ärendet för att utreda om vården brustit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.