Foto: TT/SVT (arkivbild)

Skogsbrand utanför Vrigstad

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i länet har haft en intensiv fredag med flera bränder i skog och mark. Den största branden, vid Hultasjön norr om Vrigstad, var svårlokaliserad och det tog tid innan räddningstjänsten hittade fram.

Det första larmet om en brand på ett hygge norr om Vrigstad, i Sävsjö kommun, kom in till SOS vid 14-tiden.

– Ett område på cirka en och ett halvt hektar brinner. Det är ansträngt just nu, säger Richard Lindqvist, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping under fredagseftermiddagen.

Räddningsenheter från Sävsjö, Stockaryd, Vaggeryd, Malmbäck, Eksjö, Jönköping, samt ledningsenheter från Nässjö och Vetlanda larmades till brandplatsen. Under natten är räddningstjänsten kvar för att se till att nya bränder inte blossar upp igen.

– Det är extremt torrt i skog och mark. Vi tror att bränderna orsakats av blixtnedslag, säger Richard Lindqvist, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Räddningstjänsten efterbevakar

Under fredagseftermiddagen brann det även i skogen mellan Korsberga och Ramkvilla i Vetlanda kommun.

När räddningstjänsten kom till platsen var det öppna lågar på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Räddningsstyrkor kommer att finnas kvar under kvällen och morgondagen för att bevaka området så att nya bränder inte tar fart.

Extremt torrt

Räddningstjänsten uppmanar just nu markägare att kontrollera sina ägor regelbundet eftersom en snabb insats är avgörande för att kunna släcka bränderna snabbt och förhindra den snabba spridningen.

Vid 18-tiden kom det även larm om en gräsbrand i Landsbro utanför Vetlanda. Ett blixtnedslag ska ha orsakat en mindre gräsbrand på sju gånger tio meter, enligt SOS Alarm.

Vid 19-tiden kom ytterligare ett larm om en gräsbrand mellan Pauliström och Ökna i Vetlanda kommun.

– Vi släckte direkt när vi kom fram. Det brann då på en yta av 5 gånger 10 meter, säger Richard Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer