Arkivbild. Njudungsgymnasiet i Vetlanda kommer att ta hjälp av hundar i kampen mot narkotika på skolan. Foto: Bernard Mikulic

Skola tar in narkotikahundar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att skolan en tid haft problem med narkotika tar Njudungsgymnasiet nu till drastiska åtgärder. Fyra gånger om året ska narkotikahundar söka igenom skolans lokaler.

– Då får vi en bild av om det förekommer droger på skolan eller inte, en form av screening, säger gymnasiechef Henrik Wågesson till SVT.

Avstängda från skolan

Sex elever på Njudungsgymnasiet är för närvarande avstängda från skolan. Fem utav de avstängda eleverna har lämnat positiva prover och den sjätte är avstängd efter att eleven inte velat lämna urinprov. Om elever inte går med på att testa sig tolkas det som att eleven använt narkotika och de stängs av.

Eleverna måste kunna uppvisa två negativa provresultat efter varandra innan de är välkomna tillbaka till skolan.

– Men vi släpper inte dessa elever ändå. Det upprättas handlingsplaner med socialen och en orosanmälan görs direkt säger Henrik Wågesson.

Drogförsäljning på skolan

Det finns sedan ett tag en drogproblematik på Njudungsgymnasiet i Vetlanda och skolledningen har fått tips om att det till och med förekommer försäljning av droger på skolans område.

– Där ju naturligtvis tragiskt men det är sanningen och då måste vi agera säger Henrik Wågesson.

Elevers säkerhet

Att skolan är drogfri är extra viktigt efter som det finns flera yrkesprogram på skolan som har flera maskiner som om de hanteras fel kan var farliga.

– Att vi därför tar in narkotikahundar handlar om att säkra allas säkerhet gymnasiechef Henrik Wågesson till SVT.

Kommunen har skrivit ett ettårskontrakt med ett privat företag som har narkotikahundarna. Efter  att hundarna har gjort de fyra söken ska skolan utvärdera hur det har gått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.