Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommundirektör Anna Engström säger att undervisningen ställts in för samtliga elever som går på kommunens skolor. Hör mer i klippet. Foto: Zahraa Abdu Reda/SVT

Skolorna i Gnosjö utrymda efter bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen har skolorna i Gnosjö utrymts efter ett bombhot. All undervisning är inställd resten av dagens för samtliga elever i kommunen.

– Hotet kom in som ett brev till en av skolorna i kommunen, säger kommundirektör Anna Engström.

Information har gått ut till alla skolor att personal och elever inte får vistas i lokalerna. Totalt är ungefär 1 500 elever hemskickade.

– Vi bedömer i nuläget att det här hotet inte är realistiskt, vi ser det inte som seriöst, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

Hotet ska enligt kommundirektören Anna Engström ha kommit in som ett skrivet brev till en av kommunens skolor, men ska ha varit riktat mot alla skolor. Det upptäcktes när posten togs om hand i morse.

På plats på skola

Han berättar att två polispatruller finns på plats på Bäckaskolan.

– Vi är där för att ta upp en anmälan. Vi har inget bombskydd på väg och det är just nu inga aktiva åtgärder.

Vet ni vem som ligger bakom hotet?

– Nej, det har vi ingen uppfattning om i dagsläget.

Ställer in all undervisning under dagen

Gnosjö kommun har ställt in all undervisning resten av dagen.

Hur kommer det sig att ni ställer in undervisningen om polisen bedömer hotet som orealistiskt?

– Jag tänker att vi tar det säkra före det osäkra. Hotet som kommit gäller under hela dagen idag, säger kommundirektör Anna Engström.

Hon berättar att de flesta lärarna kan jobba hemifrån och att rektorerna kommer att ha ett gemensamt möte under dagen för att prata om hotet.

Imorgon tisdag kommer skolorna att vara öppna som vanligt. Men lärarna och elevhälsan är förberedda att ta upp frågan med barnen och eleverna för att möta eventuell oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.