Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amir Faqiri (till höger), grundare av Keep JKPG Clean, tycker att nedskräpning borde prioriteras högre av polisen. Foto: Ebba Öberg/SVT

Skräpboten fyller 10 år – men antalet som bötfälls har minskat

Publicerad

Sedan 2011 är det förbjudet att skräpa ned i Sverige. Gör man det kan man få en så kallad skräpbot. Men antalet som bötfälls varje år har nästan halverats från det att lagen kom.

Det är brottsligt att kasta skräp på allmän mark. I värsta fall kan man få fängelse i upp till ett år som straff. Men vanligast är att man blir uppmanad att slänga skräpet, eller att man får böter.

I år fyller den så kallade skräpboten 10 år. Men antalet personer som bötfälls för nedskräpning är få.

– Det finns två olika vägar för Polisen att gå. Det ena är att vi skriver böter om vi ser det, det andra är att om vi anser att det är tillräckligt med en tilllsägelse så har vi möjlighet att använda det verktyget också , säger Kristoffer Axell, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Södra Vätterbygden.

Antalet böter har minskat

Förra året bötfälldes totalt 87 personer i hela landet för nedskräpning. I polisregion Öst, där Jönköpings län ingår, bötfälldes endast 13 personer. Det är nästan en halvering från åren 2011-2013 då lagen var ny. Då låg snittet i polisregion Öst på 22 stycken böter per år.

Polisen tror att ökad synlighet kan vara en faktor, men säger att de också tvingas prioritera andra brott.

Ett uppmärksammat problem

De senaste åren har offentlig nedskräpning uppmärksammats mycket i bland annat sociala medier. Olika organisationer har startats för att lyfta problemet. Amir Faqiri, grundare av Keep JKPG Clean, tycker att polisen borde prioritera nedskräpningsbrotten mer, men säger också att man behöver jobba på andra sätt.

–  Jag tycker att polisen borde fokusera lite mer på det. Samtidigt är böter inte lösning till hela problematiken. Man måste satsa mer på förebyggande arbete i form av kunskap och information, säger han.

Se polisen berätta mer i klippet om varför så få bötfälls.

2011 juli-december

Hela landet: 261

Polisregion Öst: 22

2012

Hela landet: 289

Polisregion Öst: 23

2013

Hela landet: 229

Polisregion Öst: 19

2014

Hela landet: 195

Polisregion Öst: 11

2015

Hela landet: 151

Polisregion Öst: 10

2016

Hela landet: 89

Polisregion Öst: 1

2017

Hela landet: 101

Polisregion Öst: 10

2018

Hela landet: 87

Polisregion Öst: 7

2019

Hela landet: 103

Polisregion Öst: 15

2020

Hela landet: 87

Polisregion Öst: 13

I Polisregion Öst ingår Jönköpings, Östergötlands och Södermanlands län.

Källa: Rikspolisstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer