Foto: TT / ARKIVBILD

Skrev kränkande om muslimer – döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern från Jönköping har dömts för hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren har han uttalat sig nedsättande om muslimer, somalier och afghaner med hänvisning till trosbekännelse och nationellt eller etniskt ursprung.

Kommentaren publicerades i en öppen Facebookgrupp med över 12.000 medlemmar och mannen erkänner att han skrivit inlägget.    

Han har däremot förnekat brott och menat att kommentaren ”ligger inom ramen för vad som är tillåtet med hänvisning till yttrandefriheten”.

Visste inte

Enligt domen uppger mannen att han inte visste att gruppen var offentlig och att han inte hade skrivit så om han känt till det.

Men Jönköpings tingsrätt menar att det inte spelat roll om Facebookgruppen varit sluten eftersom inlägget blivit spritt till fler än ett fåtal personer.

Döms till dagsböter

”Sett till sin helhet anser tingsrätten att inlägget ger uttryck för att muslimer generellt ligger bakom gängkriminalitet och våldtäkter i Sverige och är utformat på ett kränkande sätt”, står det i domen.

Mannen döms därför för hets mot folkgrupp, ringa brott.

Han döms till dagsböter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.