Foto: TT/Temabild

Skrev rasistiska inlägg – kvinna döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som i tingsrätten frikändes för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit rasistiska inlägg på Facebook har nu dömts till fängelse av Göta Hovrätt.

Enligt åtalet mot kvinnan, som är i 65 årsåldern, ska hon vid åtta tillfällen ha skrivit nedsättande och rasistiska inlägg om muslimer på Facebook.

Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna och menat att någon annan haft tillgång till hennes telefon och dator och då gjort inläggen, bland annat har hon pekat ut en person som har haft inneboende.

Hovrätten väljer att döma

Jönköpings tingsrätt gav kvinnan rätt och menade att det inte gick att bevisa vem som hade publicerat inläggen och frikände därför kvinnan.

Hovrätten gör dock en annan bedömning och dömer kvinnan till fängelse i tre månader för åtta fall av hets mot folkgrupp. Hovrätten menar att det av utredningen framgår att hon använt kontot vid tiden för de åtalade gärningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.