Enligt Susanne Hellman Holmström, kattexpert i SVT:s Go´kväll, är 29 år en extremt hög ålder. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skulle avlivas – nu är Cissi 29 år gammal

Publicerad

Är det här Sveriges äldsta katt? Cissi Wood från Rörvik i Sävsjö skulle avlivas när hon var kattunge. Nu är hon 29 år gammal – eller 132 år i kattår, enligt kattexperten Susanne Hellman Holmström. 

Det var P4 Sommar som först uppmärksammade Cissi Wood, katten med den extremt höga åldern. Ägaren Monica Forsberg från Rörvik i Sävsjö kommun, har nu haft sin katt i 29 år.

– Meningen var att hon skulle avlivas. Men hon gömde sig så hon klarade sig, säger Monica Forsberg.

Det var en bekant till familjen som hade för många katter och därför beslöt sig för att avliva några av dem. Men efter att Cissi Wood lyckats med att hålla sig undan – vann hon snart familjens hjärtan.

– När de kom tillbaka med henne i famnen sa de ”Inte kan vi väl avliva den här, säger Monica Forsberg.

”Satte sig i respekt”

Familjen som sedan tidigare hade en tax, var egentligen tveksamma till om det skulle fungera. Men efter att Cissi Wood snabbt satt sig i respekt hos hunden – var det inga problem.

– Hon fräste åt den direkt och sedan blev de vänner direkt. Hon satte sig i respekt. Och jag tror det är en anledning till att hon blivit så gammal – hon ska alltid vara den som bestämmer – och det får hon göra också, säger Monica Forsberg och tillägger:

– Det är väl därför hon ligger på min huvudkudde hela tiden också.

Enligt Susanne Hellman Holmström, kattexpert i SVT:s Go´kväll, är 29 år en extremt hög ålder.

– Om du räknar i kattår kan du tänka att en tvåårig katt är 24 år. Och sedan plussar du på med fyra år för varje år som går sedan har du det – och det blir gammalt, säger hon.

Närmare bestämt blir det 132 år …

Handlar om genetik

Enligt Susanne Hellman Holmström är rekordet 38 år för en katt. Men hon påpekar att det är mycket ovanligt att en katt blir 29 år gammal.

– I slutänden handlar det om genetik. Men också att den väl skött och känner sig trygg med sin ägare. Och lite tur också, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer