Här är vargen som håller till i Jönköpingstrakten och som hittills har dödat ett 30-tal får. Foto: Kenneth Johansson

Tre vargar i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen tror att det just nu rör sig tre olika vargar i de tre småländska länen.

Förra veckan ansökte LRF om skyddsjakt på den varg i Jönköpingstrakten som dödat ett 30-tal får de senaste veckorna Länsstyrelsen i Jönköpings län tillstyrker nu skyddsjakt på vargen. Beslutet om skyddsjakt tas slutligen av Naturvårdsverket – som för tillfället vill ha in fler analyser som stärker att det verkligen är en varg det är frågan om.

Smålandsnytt har rapporterat om en vargattack i Hallforsen där 21 får dog för en och en halv vecka sedan. I lördags revs ytterligare sex får till döds av varg i Ålaryd. Vad som inte tidigare har varit känt är att vargen har dödat ytterligare en tacka i Nyholm den 1 juni. I alla dessa tre fall tror Länsstyrelsen att det rör sig om samma varg.

Vargen i Jönköping

Även i Oskarshamn och Västervik har det varit flera vargattacker mot får. Och under natten mot lördag inträffade en vargattack i Lessebo i Kronobergs län.

Lina Andersson som är viltexpert på Länsstyrelsen i Jönköping tror att det just nu rör sig om tre olika vargar som befinner sig i Småland – en i varje län. Hon menar att attackerna har skett så långt ifrån varandra och så pass tätt i tid att det inte kan vara samma varg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Jönköping

Mer i ämnet