Ett vuxet lodjur ska skjutas i norra delarna av Jönköpings län. Foto: TT

Skyddsjakt på lodjur i norra delarna av länet

Publicerad

Från och med nu och fram till den sista april pågår skyddsjakt efter ett vuxet lodjur i kommunerna Mullsjö, Jönköping och Habo.

Anledningen till skyddsjakten är enligt Länsstyrelsen i Jönköping, att nio angrepp av lodjur har konstaterats det senaste året. Även tidigare har lodjur gett sig på tamdjur och samtliga angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen och konstaterats vara orsakade av lodjur.

Licensjakt på andra håll

Länsstyrelsen bedömer att angreppen i Mullsjötrakten sannolikt kommer att fortsätta och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att få dem att upphöra. Akuta åtgärder som höga ljud och blinkande ljus för att skrämma bort lodjuren har vidtagits när angreppen har inträffat.

Sedan tidigare har Länsstyrelsen beslutat om licensjakt i de delar av länet där stammen är som tätast. Det innebär främst östra delarna av Värnamo kommun, men även en mindre del av Vaggeryds och Sävsjö kommuner. Den jakten ska pågå under mars månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer