• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Förvaltningsrätten har stoppat skyddsjakten på varg i Jönköpings län. Foto: TT

Skyddsjakten på varg stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på varg i Jönköpings län stoppas nu tills vidare. Det har Förvaltningsrätten beslutat i väntan på vidare bedömning.

Det var den 9 oktober som Länsstyrelsen i Jönköping beslutade om skyddsjakt på en varg i delar av Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Jönköpings kommuner till och med den 26 oktober.

Vid nio tillfällen har får blivit angripna i Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Sävsjö kommun. Ytterligare angrepp har även inträffat i Tranemo kommun i Västra Götalands län.

Efter ungefär sex veckor utan angrepp konstaterades i slutet av förra veckan nya angrepp av varg på får i närheten av Hestra och därför togs beslut om skyddsjakt. Nu har Svenska rovdjursföreningen överklagat och Förvaltningsrätten ska göra en ny bedömning.

– Vi var i samma situation i somras men då skickade vi in ett yttrande som gjorde att skyddsjakten återupptogs. Vi jobbar på ett yttrande här idag, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Är det samma varg som var här i somras?

Ja spillning i närheten och även salivprov efter den senaste attacken den 8 oktober visar att det är från en individ som vi haft i länet i somras. Den kommer från Gävleborgs län.

Enligt länsstyrelsen har samma varg även angripit får i Skåne län.

Kan det vara fler vargar i vårt område nu?

– Svårt att säga. Vi vet att det kan röra sig om fler men vi har inte belägg för det nu.

Nedan ett klipp med Linda Andersson från Länsstyrelsen efter det senaste angreppet på får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.