Foto: arkivbild

Slut för bostadsbyggande på jordbruksmark

Uppdaterad
Publicerad

Den produktiva jordbruksmark som finns runt om i Jönköpings kommun ska inte längre användas till bostadsbyggande. Det förslaget kommer från koalitionen i Jönköpings kommun och ska nu ut på remiss till de andra partierna.

I tillväxtplaneringen mot de 200 000 invånare som Jönköpings kommun strävar efter, krävs det mycket mark både till bostadsbyggande och viktig samhällsverksamhet. Hittills har jordbruksmark i stor utsträckning använts för att bygga.

Men det vill nu koalitionspartierna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ändra på. I ett förslag, som går ut på remiss till övriga partier, föreslås att kommunen i fortsättningen ska exploatera skogsmark i större utsträckning.

– Det handlar bland annat om att vi vill stärka miljöarbetet och livsmedelsförsörjningen, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd, och tillägger att den rådande coronapandemin inte bidragit till förslagets riktning.

Södra delarna behöver bostäder

-Det finns mycket skogsmark i kommunen, speciellt i de södra delarna, där vi också har stora logistikföretag. Där behöver vi bygga fler bostäder.

Samtidigt framhåller kommunalrådet att det inte handlar om att exploatera områden som är viktiga för invånarnas friluftsliv. Hon öppnar också för att det kan komma tillfällen då jordbruksmark måste användas för samhällsviktiga verksamheter.

Hur mycket dyrare kommer det bli att bygga på skogsmark?

– Det har vi inte räknat på i nuläget. Vi ser att vi behöver trygga livsmedelsförsörjningen. Det är viktigt.

Jönköpings kommun har tidigare kritiserats av bland andra LRF,  för att i alltför stor utsträckning byggt nya bostadsområden på åkermark runt Jönköping. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.