Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stormkök och vattendunkar slut när folk förbereder sig

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har gjort att allt fler vill förbereda sig inför en eventuell påverkan i Sverige. På bara några dagar har butikernas lager av bland annat stormkök, vattendunkar och gasol tömts.

– Stormköken var helt slut när jag kom i morse, säger Fanny Back som arbetar på XXL i Jönköping. Men nu har vi fått påfyllning.

Sportbutikskedjan har ökat försäljningen av stormkök med 1 100 procent, frystorkad mat med 500 procent, sovsäckar med 300 procent och pannlampor med 250 procent.

Tomma hyllor

På Biltema i Jönköping står flera hyllor tomma. Under helgen har försäljningen av nödradioapparater i butikskedjans affärer runt om i landet ökat med 1 000 procent.

– Det finns bara ett fåtal kvar nu och vattendunkarna är helt slut. Vi väntar på påfyllning just nu, säger Åsa Löfgren, butikschef.

Försäljningen av vattendunkar har ökat med 600 procent, bensindunkar och stormkök har ökat med 500 procent.

Hon tror att oron över kriget i Ukraina är anledningen.

– Jag har packat onlinebeställningar nu. Det är mycket radioapparater, t-röd och batterier, säger Åsa Löfgren. Och många frågar om vi har förnödenhetspaket.

I klippet ovan ser du hur det ser ut i några butiker.

Rusning efter apoteksvaror

Även hos apoteken märks det en kraftig ökad efterfrågan på vissa produkter.

– Det handlar om jod-preparat, vattenreningsprodukter, första-hjälpen-utrustning, powerbanks och receptförskrivna läkemedel, säger Rebecca Rehn på Apotea.

Är det något som håller på att ta slut?

– Jod hade en explosionsartad ökning under slutet av förra veckan och sålde snabbt slut.

Enligt Apotea har efterfrågan ännu inte lett till högre priser, och man tror inte heller på någon långsiktig brist. 

– Sverige har mycket liten import av läkemedel från Ukraina och Ryssland så läkemedelsindustrin är inte oroliga för försörjningen. Man ska ha läkemedel hemma så man klarar sig, men man behöver inte bunkra, säger Rebecca Rehn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.