– Det är helt fantastiskt. Vi har drivit detta i säkert tio års tid och renoverat och byggt om ett antal kök varje år för det är stora investeringar. Det ger verkligen ett mervärde med kockar på plats, säger Lina Ekeroth Sandqvist kostchef utbildningsförvaltningen Jönköpings kommun.
Nya skolkök i Lekeryd och Bottnaryd
Ljungarumsskolan i Jönköping är det sista stora mottagningsköket som ny byggs om till ett tillagningskök och beräknas vara klart i april. Sedan är det bara Bottnaryd och Lekeryd kvar. Där förbereds just nu för nya skolkök.
Totalt serveras cirka 26 000 luncher dagligen inom förskola, grundskola och gymnasier i Jönköping. De fem gymnasierna har redan egna kök men nu införs det också i de 48 grundskolorna. Kvar är förskolorna där cirka hälften av drygt 100 gör maten själva.
Ingen större kostnad
Enligt kostchefen finns det bara fördelar med att laga maten på plats och det blir inte dyrare.
– Nej för vi kan ta vara på maten på ett helt annat sätt. Blir det exempelvis potatis över kan vi steka det till nästa dag. Det är ju tack vare att vi har kök så vi kan kyla ned och hantera maten på ett säkert sätt.
I klippet ovan berättar kostchefen mer om kommunens satsning på skolmaten