Louai Rahim tycker det är bra och att man lär sig fler regler andra gången. Foto: SVT

Slutchansat på kunskapsprovet

Uppdaterad
Publicerad

Många som ska göra kunskapsprovet för körkort gör provet gång på gång och hoppas på att till slut få ett prov man fått tidigare och känner igen. Men så går det inte att göra längre för provet är nu förändrat och ett nytt unikt prov ska skapas för varje tillfälle.

En studie från Trafikverket visar att allt färre klarar av att ta sitt körkort på första försöket, att många helt enkelt har en övertro på sin egen förmåga. I det nya kunskapsprovet som Trafikverket tagit fram vet datorn vilka frågor den som skriver fick senast och genererar därför ett unikt prov för varje individ, systemet kan skapa 16 unika prov.

– Du behöver ha den kunskap som krävs för att klara provet och hela syftet är ju att få ut trafiksäkra förare så det är bra att inte samma frågor kommer flera gånger. Du behöver ju lära dig och få kunskap innan du kommer till oss, säger Helen Risberg kontorschef på förarprovsavdelningen på trafikverket i Jönköping.  

Uppskattas av köreleverna

När vi besöker förarprovsavdelningen i Jönköping har det precis varit uppskrivning. En av de som klarade provet var Louai Rahim och han tycker att förändringen är bra.

– Jag tycker att det är bra för då lär du ju dig andra regler jämfört med första provet, säger han.

– Jag tycker att det är bra, man måste plugga och man måste lära sig mer. Man måste få kunskap innan man gör provet en gång till, säger körkortselev Abdirisak Ahmed.

Färre godkända kunskapsprov

Antalet godkända kunskapsprov i Jönköping län har minskat de senaste åren, 2017 blev knappt 40 procent godkända, enligt Trafikverket. Och under januari i år var bara drygt fyra av tio förarprov för B-körkort som skrevs i hela landet godkända.

Kraven i det nya systemet blir detsamma, det är samma ämnesområden och lika många frågor. En instruktionsfilm visas före varje provtillfälle och efter varje avslutat prov får de som kuggats återkoppling på vilka områden de behöver förbättra sig.

Räcker det här då?

Det är ju ett individansvar, att skaffa sig den kunskapen som man behöver innan man kommer till oss och är du riktigt förberedd så kommer det att gå bra, säger Helen Risberg.

Abdirisak Ahmed skrev i dag upp för tredje gången, dock utan att lyckas. Men han tror att det går bättre nästa gång.

– Jag ska plugga mer och förbättra mig. Jag ska kämpa och inte ge upp, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.