Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuffare tider väntar småhusbranchen. I klippet förklarar Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige, vilka fördelar han ser med det. Foto: SVT

Småhusindustrin tappar försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Höga råvarupriser, hög inflation och höjda boräntor har lett till att försäljningen av småhus har minskat. Hittills i år har orderingången för branschen i stort minskat med 30 procent, enligt branschorganisationen Trä- och möbelföretagen.

Hustillverkaren OBOS, som tillverkar Smålandsvillan och Myresjöhus, har märkt en nedgång i försäljningen först senaste månaden.

– Det är först i juni som vi har märkt av minskad försäljning. Då minskade den med 30 procent, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Bra framförhållning i fabrikerna

Före det har det varit ett högt inflöde av nya kunder senaste 1,5 året och bolaget har ungefär ett års produktion uppbokad i sina fabriker för Smålandsvillan och Myresjöhus. Någon akut fara för att behöva varsla personal om uppsägning finns inte i nuläget.

– Det är inte aktuellt just nu. Men vi följer som alltid försäljningsutvecklingen och anpassar produktionstakten i fabrikerna efter den, förklarar Joakim Henriksson.

Småhusbranschen är en viktig bransch i Småland och runt 70 procent av småhusproducenterna i landet finns här.

Ett annan småhusföretag med säte på Höglandet är Hjältevadshus. Även de sitter lugnt i båten just nu.

– Vi har i år inte haft någon nedgång i försäljningen, jämfört med 2021, säger Johan Bynell, vd på företaget.

Större projekt som bromsas

Enligt Gustaf Edgren på Trä- och möbelföretagen (TMF) är det många faktorer som har skapat osäkerhet i branschen de senaste två pandemiåren. Det har varit halvledarbristen, svårigheterna med de globala transporterna, ökade råvarupriser och nu senast oron på räntemarknaden.

Men försäljningsminskningen i år har inte slagit jämt över hela branschen.

– Hittills är det framförallt större projekt som drar i bromsen, än har vi inte sett så stor minskning hos privatpersoner som bygger.

Tuffare tider väntar småhusbranschen. I klippet förklarar OBOS vd i Sverige, Joakim Henriksson, vilka fördelar han ser med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.