Många cyklister kör året runt Foto: TT

Smala cykelvägar i Jönköping – ett hinder

Publicerad

Resultatet från Cyklistvelometern har kommit och Jönköping kommun hamnar på plats 38 på listan i hur bra cykelkommun kommunen är.

Cykelvelometern är en undersökning av Cykelfrämjandet där cyklister svarar på frågor om cykling i kommunen. 53 kommuner har deltagit och Jönköping hamnar på en inte allt för hedrande plats 38 i listan hur bra cykelkommun kommunen är.

Generellt en bra cykelkommun

20 procent instämmer i att kommunen generellt är en bra cykelkommun men det är endast två procent som ger kommunen högsta betyget. Samma andel svarar instämmer helt i att det generellt sätt är tryggt att cykla i kommunen medan 25 procent enbart instämmer.

En annan fråga var: ”Finns det information om cykling och cykelvägar?” Där hamnar Jönköping på ett bättre placering i listorna, 21 av 53. Även på frågan ”Arbetar kommunen aktivt med att förbättra för cyklister” hamnar Jönköping högre upp på placering 23 av 53.

I Östersund satsar man på att bygga en expresscykelbana: Se klipp nedan:

Hinder för cyklister

Som mest sticker Jönköping ut i frågan om cykelbanorna är tillräckligt breda. Jönköping hamnar näst sist av samtliga 53 kommuner där 37 procent svarar att de blir irriterade av att cykelbanorna är för smala och det finns därför inte möjlighet till social cykling i bredd. Enda kommunen där cykelbanorna anses smalare är i Stockholm.

Vid frågan vad som är ett stort hinder i kommunen när man cyklar svarar de flesta att det är halkrisk på grund av is, löv eller grus eller att det inte finns bra cykelvägar. I Jönköping kommun anser även de flesta cyklister att just fotgängare visar dåligt omdöme i trafiken i förhållande till cyklisterna. Bäst omdöme tycker de att busschaufförerna visar.

Cyklar du på vintern? Brukar du köra dubbat eller odubbat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.