Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla klippet för att se lägenheten och höra Myriam Aries berätta mer om hur forskningen gått till. Foto: SVT

Smart belysning kan öka välbefinnandet och sänka energikostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping University har forskat på hur sensorer kan känna av människors närvaro och aktivitetsnivå för att förbättra effekter av smart belysning.

– Vi vill känna av dagsljuset och om det är någon där, säger Myriam Aries, avdelningschef Tekniska Högskolan.

Det är Jönköpings Tekniska högskola och Hälsohögskolan i Jönköping som gått samman för att forska om hur sensorer kan förbättra smart belysning. För att göra studien har högskolan byggt upp en tillfällig lägenhet där belysningssensorerna testats. Där har man mätt framförallt puls och andningsfrekvensen på 70 olika deltagare som utfört uppgifter i lägenheten.

– Det här projektet heter DOSE, Daylight and Occupancy Sensing Environments, och vi känner av dagsljus och närvaro av människor. Vi vill veta om det finns nog med ljus och om det finns någon person närvarnade. Finns det ingen där behöver ju inte lampan vara tänd, säger Myriam Aries.

Belysningen styrs också av hur aktiv man är, och aktivitetsnivån bestäms av puls och andningsfrekvens.

Vann pris

Sedan 1998 har stiftelsen Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik delat ut Stora förtjänstpriset till en person eller organisation som har verkat till nytta för belysning i Sverige under en längre tid. Och årets pris tilldelades Jönköpings Tekniska Högskolas program Ljusdesign och belysningsteknik.

– Vi är väldigt hedrade och var alla med på scenen för vi ville ha hela teamet där uppe, säger Myriam Aries.

Kolla klippet för att se ”lägenheten” och höra mer om hur forskningen gjorts.

Smart belysning

Smart belysning är automatiserad belysning som kan kontrollera ljuset ett rum. Den kan till exempel sänka belysningen om det inte finns någon i rummet, eller ändra färg enligt inställning. Syftet är att att underlätta, förbättra bekvämlighet, energieffektivitet och säkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.