Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolchef Per-Erik Lorentzon berättar i klippet att fyra av fem i en lärargrupp är sjuka eller i karantän. Foto: TT och Emma Johansson/SVT

Smitta bland lärare – elever skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen bland skolpersonal är så stor att undervisningen ställs in. Istället får elever sitta hemma med skoluppgifter, bland annat två klasser i Vaggeryd.

Det är två femteklasser på Hjortsjöskolan i Vaggeryd som nu jobbar med uppgifter hemma eftersom skolpersonal är sjuka eller hemma i karantän.

– Fyra av fem personal som ska undervisa klasserna är borta. Samma situation med vikarier, så vi har inte tillräckligt med personal för att bemanna upp klasserna denna veckan, säger skolchef Per-Erik Lorentzon.

Frånvaro i hela länet

Sedan smittan eskalerat på Gröndalsskolan i Värnamo, så kommer skolan att införa distansundervisning för årskurs 7-9 till och med fredagen den 28 januari. Därefter kommer ett nytt besked att fattas.

Årskurs sex på Stensholmsskolan i Huskvarna och årskurs fyra på Slättenskolan i Norrahammar hardistansundervisning veckan ut.

Två gymnasieklasser i Jönköpings kommun har infört tillfällig distansundervisning på grund av konstaterad smitta och hög frånvaro. Det gäller en klass på Sandagymnasiet och en på Erik Dahlbergsgymnasiet fram till 2 februari.

– Efter julhelgerna ser vi en kraftig ökning av konstaterat smittade bland våra elever på samma sätt som man gör i övriga samhället. Vi tar situationen på stort allvar och ser över vad vi kan göra för att minska risken för smittspridning i skolan i dialog med smittskyddsläkare, sa skolläkare Jenny Lorefors på tisdagen.

Hög beredskap

Beredskapen för att införa distansundervisning även i Vaggeryds kommun är hög.

– Vi måste verkligen vara på tårna och ta snabba beslut när det krävs, säger Per-Erik Lorentzon.

I Vetlanda och Gislaveds kommuner är just nu mellan 10-15 procent av alla lärarna i grundskolan sjuka eller i karantän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet