Smittskyddsläkaren Malin Bengnér förklarar i klippet vilka biverkningar man sett hos barn och unga som fått covidvaccin. Foto: TT/SVT

Smittskyddsläkaren om varför barnen bör vaccineras mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka drar vaccinationerna mot covid-19 igång för barn i åldern 12-15 år i Jönköpings län. Många föräldrar känner oro för biverkningar och tvekar om de ska låta barnen vaccineras.

– Jag förstår att man funderar noga på det här beslutet och det tycker jag man ska göra. Men jag tycker att man kan känna sig trygg med att de här vaccinerna är väl beprövade på många miljoner barn världen över och det är väldigt låg risk för allvarliga biverkningar, säger Malin Bengnér, smittskyddläkare i Region Jönköpings län.

I klippet förklarar hon vilka biverkningar som är vanligast och riskerna med att inte vaccinera även barn.

Modernas vaccin ges inte till barn

Beslutet om att pausa Modernas vaccin mot covid-19 kommer inte att påverka nästa veckas vaccinationer av barn mellan 12-15 år.

– Där är sedan tidigare beslutat att den gruppen ska få Pfizers vaccin och inte Modernas. Där har vi också varit förutseende så att det vaccinet finns redan på plats hos oss, säger regionens vaccinsamordnare Jonas Almgren till SVT Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.