Smittskyddsläkaren Malin Bengnér uppmanar fler som riskerar att bli allvarligt sjuka att vaccinera sig mot pneumokocker. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Smittskyddsläkaren uppmanar till vaccination mot lunginflammation

Uppdaterad
Publicerad

Fler borde vaccinera sig mot lunginflammation, det säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län. Under våren har länets vårdcentraler utökad kapacitet för vaccinering med extra drop-in och även tillgängliga tider för påfyllnadsdos mot covid-19.

Pneumokocker är en bakterie som är den vanligaste orsaken till lunginflammation men som även kan orsaka bihåleinflammation, öroninflammation och hjärnhinneinflammation.

Nu uppmanar Malin Bengnér, som är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, fler att vaccinera sig under våren för att undvika allvarlig sjukdom.

– Pneumokockinfektioner kan vara allvarliga och därför vill vi erbjuda det här vaccinet kontinuerligt till invånarna och inte bara i samband med influensavaccinationerna, säger Malin Bengnér som uppmanar alla från 65 år och äldre och dessutom riskgrupper att vaccinera sig.

Bättre effekt av påfyllnadsdos

Nytt i de nationella riktlinjerna för pneumokockvaccination är att personer som tidigare har tagit vaccinet uppmanas att fylla på sitt skydd med en ny dos om det gått minst fem år sedan den förra.

– Nya studier har visat att skyddet avtar med tiden men att en påfyllnadsdos ger bra effekt, säger Malin Bengnér.

Pneumokockvaccinet går att ta samtidigt och tillsammans med andra vaccin som exempelvis mot covid-19, influensa eller TBE.

Pneumokockvaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan 2009. Det vanligaste vaccinet som ges till vuxna mot pneumokocker ger skydd mot 23 olika typer av pneumokock-bakterier. För detta vaccin rekommenderas en påfyllnadsdos efter minst 5 år. Personer som är 65 år eller äldre samt vuxna personer med ökad risk för allvarlig sjukdom erbjuds kostnadsfri vaccination i Region Jönköpings län.

Det gäller:

• Personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom eller nedsatt lungfunktion av annan orsak (till exempel neurologisk sjukdom, fetma).

• Personer med kronisk sjukdom i njurar eller lever.

• Personer med diabetes mellitus.

• Personer som saknar mjälte eller har nedsatt mjältfunktion.

• Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

• Personer med cochleaimplantat.

• Personer med cystisk fibros.

• Svetsare som utsatts för toxisk rök i arbetet.

• I vissa fall även personer som röker eller som har ett alkohol- eller narkotikaberoende.

Källa: Region Jönköpings län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.