I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren David Edenvik om utmaningarna med att få utrikesfödda att vaccinera sig. Foto: Lii Almnäs

Smittskyddsläkaren i Jönköping larmar: ”Personer kommer dö i de här områdena”

Publicerad

Region Jönköpings län har misslyckats med att nå ut med information till utrikesfödda om vaccinet mot covid-19, det menar biträdande smittskyddsläkare David Edenvik. Ett intensivt arbete pågår nu för att öka vaccinationstäckningen i socioekonomiskt svaga områden.

Trots att Region Jönköpings län under hela pandemin försökt att nå ut till utrikesfödda med information om vaccinet mot covid-19, ser de nu att mycket informationsarbete om vaccinets effekter kvarstår. Jönköpings län är fortsatt sämst i Sverige på att vaccinera människor födda utanför Europa.

Ett intensivt arbete pågår nu för att öka vaccinationstäckningen i socioekonomiskt svaga områden.

– Man måste förstå att det kommer bli utbrott och personer som faktiskt dör i de här områdena för att de inte har tillräckligt mycket vaccinationstäckning, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare.

Många i de socioekonomiskt svaga områdena har inte vaccinerat sig, i flera områden är inte ens hälften vaccinerade med dos 1 ännu.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.