Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du David Edenvik berätta om hur han tror att man skulle kunna övertyga en del av dem som valt att inte vaccinera sig mot covid-19 att ändra sig. Foto: Charlotte Göransson / SVT

Smittskyddsläkarens nya metod: Få religiösa ledare att övertyga vaccinationsskeptiker

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län ligger något sämre till med vaccinationstäckningen jämfört med jämbördiga län. Det säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik som hoppas att man ska kunna komma åt vaccinationsskeptikerna via nyckelpersoner i deras omgivning.

– Vi vill verkligen att folk ska förstå vikten av att vaccinera sig och det är tråkigt att det fortfarande är många som fortfarande inte orkar eller tar sig tid att vaccineras sig, säger David Edenvik samtidigt som han tittar på sin datorskärm för att utläsa den senaste statistiken över vaccinationstäckningen i länet.

Filter-bubblor

Han tror att en del skeptiker grundar sina argument på vad de hört i sin omgivning och på sociala medier, och att sjukvården måste försöka tränga igenom de filter-bubblorna. Samtidigt säger Edenvik att det är svårt då det kan förekomma en misstro mot myndigheter i vissa grupperingar där vaccinationstäckningen är lägre.

– Man önskar att de kunde sätta sig in i detta på riktigt, genom fakta och inte rykten. Folk måste ta sitt personliga ansvar och läsa på.

I september visade siffror från Läkemedelsverket att nästan 73 000 rapporter om misstänkta biverkningar av covidvaccinet kommit in. Fallen granskas löpande och myndighetens slutsats var att allvarliga biverkningar är ytterst ovanliga.

I klippet ovan hör du David Edenvik berätta hur han ändå tror att man skulle kunna övertyga en del av dem som valt att inte vaccinera sig mot covid-19.

Covidpatienten ångrar att han inte vaccinerat sig – hostade blod

I början av september rapporterade SVT om Muhamet Abazi från Jönköping som blev svårt sjuk i covid-19 och spydde blod och blev inlagd på sjukhus. Han ångrade han att han inte vaccinerade sig och försöker nu övertala andra som han känner att tänka om.

Ovaccinerade Muhamet Abazi, 43, trodde inte att han skulle bli så svårt sjuk av covid-19 som han blev, och nu uppmanar han andra att vaccinera sig. Foto: Privat/SVT

– Jag trodde inte att jag skulle bli sjuk, och aldrig att det kunde gå så här illa, sa 43-åringen dagarna efter att han skrivits ut från sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet