Hör hygienläkaren Amelie Magnander förklara varför bristande kunskap gör att personal ibland använder för mycket smittskyddsutrustning vilket leder till ökad spridningsrisk. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Smittskyddsutrustning överanvänds – ökar risk för smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen om vilken smittskyddsutrustning som behövs i olika lägen är fortfarande för låg hos en del vård- och omsorgsanställda, framförallt i kommunerna. Det gör att utrustningen överanvänds, vilket leder till att den både tar slut snabbare och orsakar smittspridning i sig.

– Ett bra exempel är handskar. Man kan känna sig trygg med handskar, men problemet är att man då inte känner om man får spott eller annan vätska från patienten. Och istället för att tvätta bort det så är risken att man sprider smittan vidare, säger Amelie Magnander, hygienläkare på länssjukhuset Ryhov.

Film ska öka kunskapen

Mätningar visar att kommunpersonal generellt följer hygienrutiner sämre än regionens sjukvårdspersonal. Därför har smittskydd/vårdhygien på länssjukhuset Ryhov skickat ut instruktionsfilmer till kommunerna i länet för att öka kunskapen om hur smittskyddsutrustningen ska användas.

Corona Jönköping

– Dålig kunskap leder ibland till att personal använder mer skyddsutrustning än nödvändigt och det leder till att risken för mer smittspridning ökar och att utrustningen tar slut snabbare, säger Amelie Magnander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet