Kaj Larsson, IFK Värnamos ordförande. Foto: Arkivbild SVT

Snö och kyla hotar fotbollspremiären

Uppdaterad
Publicerad

Flera av helgens fotbollspremiärer är hotade på grund av vädret – rejält hotade.

Det krävs till exempel mycket för att det ska spelas superettanpremiär i Växjö mellan Öster och Degerfors på söndag.

– I dagsläget är den inte spelbar, säger Östers verksamhetsansvarige Peter Wibrån om sin hemmaplan.

Den före detta elitfotbollsspelaren har varit med om usla premiärmattor förr. 2005 spelade han en hemmapremiär för sitt Öster mot Häcken på en plan som enligt hans utsago var helt gul.

Att med dagar kvar till en premiär stå med en helt vit hemmaplan har Peter Wibrån, numer verksamhetsansvarig i Öster, dock aldrig varit med om. Tills nu. Myresjöhus arena i Växjö är snötäckt och kritvit.

– Det kan inte vara minus nio på nätterna och några plusgrader på dagen. Det blir inte bra. Tyvärr, säger Peter Wibrån.

”Är exceptionellt”

På söndag 1 april är det planerat att Öster ska möta Degerfors i premiäromgången i superettan.

– Vi vet inte mycket i dagsläget. Det finns konstgräsplaner som kan bli aktuella, till exempel Borås arena. Men vi väntar på vad Svenska fotbollförbundet kommer fram till. Och de har väl möten, förmodar vi, ganska intensivt. Det är ju inte bara vi som har problem, säger Wibrån

Även i Värnamo, som spelar sin hemmapremiär omgången efter (mot Gais 10 april) är det dystra miner. Inte heller Finnvedsvallen är i sitt finaste skick.

– Det är inte bra, säger IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson.

– Vi har jobbat jättebra med att försöka få fram en spelbar plan och sen kom ett snöfall. Vi hade 15-20 centimeter i går natt och det ser inte bra ut. Men vi får förhålla oss till det vi kan göra. Vi kan inte påverka väder och vind. Och det här är exceptionellt.

Hoppas på klokhet

Larsson hoppas att Svenska fotbollförbundet väljer att skjuta upp matcherna.

– Det är ingen som rår på vädret och då får man fatta kloka beslut. Det är heller ingen som tjänat på att få söndersprungna planer framöver. De som kan spela, Halmstad till exempel, utsätter planen för väldigt stor skada, säger ordföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.