Anders Ivar på socialtjänsten i Jönköping vill se en ändring av direktiven inom försörjningsstödet så det även omfattar mobiltelefoner. Foto: SVT

Socialbidrag till papperstidning – inte mobiltelefon

Publicerad

Skillnaderna mellan vilken mobiltelefon ungdomar har tillgång till är stora. Exempelvis ingår inte mobiltelefon om familjen har försörjningsstöd. Något som gör att föräldrar skuldsätter sig för att deras barn ska få tillgång till nya mobiler.

Råslätt finns på polisens nationella lista över utsatta områden, vilket bland annat betyder att de som bor där har låg socioekonomisk status.

Men mobiltelefonen är lika viktig där som överallt annars.

Peter Magnusson, från Underground Råslätt, arbetar med ungdomar i området och han möter även barnen från de allra ekonomiskt svagaste familjerna.

– Det är en statussymbol och att ha den allra finaste telefonen är viktigt. Vissa familjer prioriterar telefonen över annat som man kan tycka är viktigare. Det blir ett slags klasskillnad, säger han.

Mobiltelefonen ingår inte

De mest utsatta familjerna på Råslätt tvingas gå på försörjningsstöd, men vad socialtjänsten betalar för är inte anpassat till den tekniska utvecklingen.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska pengarna exempelvis bekosta en papperstidning – men inte en mobiltelefon. 

– Mobiltelefon ingår inte i skälig levnadsnivå. Våra anvisningar är inte helt moderna utan utgår från en situation där man har fast telefon i hemmet, säger Anders Ivar, områdeschef för försörjningsstöd på Jönköpings kommun.

Eftersom mobiltelefoner inte räknas in i den så kallade riksnormen gör socialtjänsten individuella bedömningar från fall till fall.

– Exempelvis kan man köpa begagnande mobiltelefoner för en mindre peng, säger Anders Ivar. 

Men är det inte prisskillnad på fast telefon och mobiltelefon eftersom det till exempel tillkommer surfkostnad?

– Vi får ha en dialog med våra klienter om hur man använder dem. Det är inga stora summor naturligtvis och de har samma möjligheter som alla andra att se över sina abonnemang, säger han.

”Påverkar hela ekonomin”

Men Peter Magnusson på Råslätt ser även andra problem med den höga status som mobiltelefonen har bland ungdomarna.

– Det finns säkert ungdomar som skaffar dem på svarta marknaden, men framför allt sätter många sig i långa avbetalningsplaner. Det ser vi som ett problem, säger han.

Detta innebär att familjerna är begränsade ekonomiskt för en längre tid framåt.

– Jag vet att många familjer har flera barn som de betalar av för och då påverkar det hela ekonomin, säger Peter Magnusson. 

Anders Ivar på socialtjänsten i Jönköping vill se en ändring av direktiven inom försörjningsstödet så det även omfattar mobiltelefoner.

– De riktlinjer vi får tycker jag borde vara uppdaterade eftersom de känns omoderna i vissa delar, säger han.

”Är hela mitt liv”

Utanför fritidsgården på Råslätt i Jönköping håller Melissa Klebic, 13, och Sabrina Akdogan, 12, upp sina mobiltelefoner.

– Den är viktig för att man behöver veta nyheter, säger Melissa.

Sabrina får också frågan vad hon använder sin mobiltelefon till.

– Allting, det är hela mitt liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.