I klippet ovan svarar socialchefen på frågor om hur man kan öka tryggheten på resecentrum i Vetlanda. Foto: Ebba Öberg, SVT

Vetlanda hoppas öka tryggheten snabbare på flera platser

Uppdaterad
Publicerad

Resecentrum i Vetlanda kommun är en av flera platser som beskrivs som otryggt, där droger förekommer och där både unga och äldre är påverkade. Socialchefen tror att det fokus som nu finns på trygghetsfrågor kommer att bidra till ökad trygghet på flera utsatta platser i Vetlanda ännu snabbare.

Den 22-årige mannen som sitter häktad, misstänkt för flera mordförsök i Vetlanda, brukade umgås med andra på resecentrum, det har flera källor bekräftat för SVT. Resecentrum är en plats som beskrivs som ett nav för öppen drogförsäljningen, där människor är alkohol- och narkotikapåverkade.

– På resecentrum finns det ett fokus från kommunens sida på ökad trygghet och det kommer att bli en ökad kraft i trygghetsfrågorna generellt sett nu i Vetlanda, säger Anders Saldner, socialchef på Vetlanda kommun.

Våldsdådet i Vetlanda

Handlare vittnar om drogförsäljning

Thomas Ahlgren driver en butik på resecentrum i Vetlanda. Han har under flera år upplevt drogförsäljning och stök vid flera tillfällen. Han själv och hans personal har flera gånger fått tillkalla både polis och ordningsvakter.

– Jag ser gärna att man rör sig lite mer här, det har varit en del incidenter och min personal har känt sig otrygg här. Och nu efter det här dådet är tryggheten helt rubbad, inte bara på resecentrum utan i hela stan, säger han till SVT Nyheter.

Otryggt på flera platser

Trots kommunens insatser med fältassistans på resecentrum så finns det personer som berättar för SVT om droganvändning och drogförsäljning bland både unga och äldre människor, en del är också alkoholpåverkade, platsen upplevs av många som otrygg. Det finns också en uppfattning att Vetlanda kommun och polisen inte gör något för att öka tryggheten, och att journalister inte belyser problemen.

– Det är inte bara här på resecentrum det är otryggt och som det finns drogförsäljning, det finns på flera andra platser som på Kantarellen (bostadsområde i Vetlanda) exempelvis. Alla journalister som varit här under veckan intervjuar inte utlandsfödda som bor där, de pratar bara med svenskarna, säger en man med utländskt påbrå som inte vill ställa upp på en bandad intervju.

– Kommunen och polisen inkluderar inte oss utlandsfödda i det svenska samhället och de här problemen kommer aldrig försvinna om de inte gör det, säger han.

I klippet ovan svarar socialchefen på Vetlanda kommun på frågor om situationen på resecentrum och vad kommunen vill göra för att öka tryggheten i Vetlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet