Gislaved får en 20 hektar stor solcellspark. Bilden är från Skånes största solcellspark utanför Skurup. Den är på 26 hektar och har en maxeffekt på 18 megawatt. Foto: Johan Nilsson/TT

Solcellspark på 20 hektar planeras i Gislaved

Publicerad

Redan nästa sommar kan Gislaved få en solcellspark som byggs på ett 20 hektar stort område och ha en total effekt på 14 megawatt.

– Det här är vår första solpark och vi är otroligt glada över att kunna leverera ett projekt i den här storleken som kommer generera förnyelsebar energi i minst 30 år framöver. Det känns extra viktigt i en tid där vi alla måste ta ansvar både för vårt gemensamma energibehov och hur vi påverkar klimatet, säger Sunnas vd Marcus Qviberg i ett pressmeddelande.

Strax öster om Gislaveds tätort

Projektet heter Skogsmusen och nu finns alla nödvändiga tillstånd på plats. Solcellsparken kommer att anläggas strax öster om Gislaveds tätort.

– Marken har för mig som markägare ett väldigt lågt värde sett från ett produktionsperspektiv. Att då ta den i anspråk och skapa lokalt producerad solkraft känns helt rätt, säger markägaren Johan Gustavsson.

Går allt enligt plan kommer parken att byggas under våren för att kunna tas i drift sommaren 2023. Projektet utvecklas tillsammans med det kommunala elnätsbolaget Gislaveds Energi. Parken beräknas ge en årlig produktion på 15 miljoner kilowattimmar vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 3 000 villor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.