Landets försvar har för lite soldater. Nu hoppas de värnplikten ska lösa delar av problemet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försvaret saknar hundratals soldater

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att rekrytera soldater. Mer än hälften av platserna på grundutbildningen vid Eksjö garnison står tomma och problemet är detsamma över hela landet. Nu hoppas Försvarsmakten att den återinförda värnplikten ska lösa delar av problemet.

När Sveriges värnplikt blev vilande 2010, övergick försvaret till yrkessoldater. Tanken var att tillräckligt många skulle kunna anställas frivilligt varje år. Men istället är flera tjänster i Försvarsmakten tomma. Christer Reimertz, regementsförvaltare på Göta Ingenjörregemente, hoppas nu att det kommer ske en förändring.

– Från och med i år blir det pliktinkallade rekryter också. Det kommer göra att vår verksamhet blir mer känd, menar han.

Många hoppar av

Under förra året önskade regementet i Eksjö att 140 personer skulle gå grundutbildningen. Vid inryckning var det 77 och i dag är det 58 rekryter kvar. De flesta av de som hoppade av var de som var inskrivna en till två veckor innan inryckning.

– Jag tror det är kombinerat med att man har fått jobb eller inte är beredd på vad det innebär, säger Christer Reimertz.

Totalt önskade Försvarsmakten att 4.000 rekryter skulle gå utbildningen i hela landet, det var 2.300 som påbörjade.

Jobbar hårt med rekrytering

Försvarsmakten jobbar ständigt med att locka fler till att söka. Därför brukar de ha öppet hus på regementet, anordnar informationskvällar och besöker skolor och mässor.

– Vi märker att vi behöver öka kunskapen. Det är få som faktiskt vet vad Försvarsmakten gör idag, säger Kajsa Bonter, rekryteringskoordinator vid Ing 2.

Hon menar att de märkt ett ökat intresse för grundutbildningen det senaste året, men att det är få som faktiskt söker i slutändan.

72 tomma tjänster

Vid regementet i Eksjö finns det just nu 72 vakanser som behöver tillsättas, utöver de som gör grundutbildning. Men Reimertz tror inte att det blir ett större problem att lyckas tillsätta dem.

– Förr om åren har vi haft det lätt att rekrytera till officersyrkena och fylla våra förband med kompetenta och dugliga soldater, menar Christer Reimertz och fortsätter:

– Med bra utbildning och bra befäl, kommer vi att lösa uppgiften, avslutar regementsförvaltaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.