Det finns ett stort intresse för solenergi i länet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Solenergi ökar stort i länet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill satsa på solenergi i länet. På Länsstyrelsen i Jönköping som tar emot ansökningar om investeringsstöd från de som har skaffat solceller märker man av en stor ökning.
– Hittills i år har vi redan fått in fler ansökningar än under hela förra året, säger Otto Hedenmo på Länsstyrelsen.

Att se solpaneler på taken runt om i länet kommer bli allt vanligare, för intresset för solenergi är just nu stort.

– Det är roligt att det finns ett så stort intresse, vilket var lite otippat eftersom att vi i jämförelse med kustlänen inte får lika mycket sol, säger Otto Hedenmo som är projektledare för Länsstyrelsens Solkraftprojekt.

LÄS MER: Vilhelm, 90, är först i byn med solpanel

Pengar från Länsstyrelsen

Alla som installerar solceller kan ansöka om investeringsstöd hos Länsstyrelsen. För privatpersoner handlar det om ett stöd som täcker 20 procent av investeringskostnaden. För företag och bostadsrättsföreningar är det 30 procent av kostnaden.

Foto: Anders Printz SVT Grafik

Sen 2012 har ansökningarna till Länsstyrelsen i Jönköping mer än fördubblats och i år har det under de första sju månaderna kommit in fler ansökningar än hela förra året.

– Det är stor ökning när det gäller ansökningar. Vi tycker att det är jättekul, säger Otto Hedenmo på Länsstyrelsen.

Vad beror det på?

– En av anledningarna är att priserna på solceller har blivit lägre och sen handlar det om att fler blir medvetna om de miljömässiga fördelarna.

Sprids information om solenergi

Otto Hedenmo tror också att kunskapen om hur solceller fungerar har bidragit till att fler vill skaffa dem. Länsstyrelsen har sedan drygt ett år tillbaka ett projekt där de arbetar för att sprida mer information om solenergi i länets kommuner.

– Den största anledningen till att man skaffar solceller är för att grannen gör det, säger han.

Solceller har använts i Sverige sedan 70-talet framför allt på båtar, sommarstugor och husvagnar.

Solceller omvandlar solljus direkt till el i form av likström.

När solen lyser på solcellen blir 14 procent av solens energi sedan användbar el. Det innebär att en kvadratmeter solceller ger 150 watt en solig dag i Sverige.

Solcellerna på ett hus levererar i första hand el till fastigheten. Om solcellerna producerar mer el än vad fastigheten behöver matas överskottet ut på det externa elnätet.

Källa: Energimyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.