Vem kommer att installera flest solceller? Klimatrådets medlemmar eller övriga invånare och företag i Jönköpings län. I september startar Solmatchen. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Solmatchen – vem installerar mest solel?

Uppdaterad
Publicerad

Klimatrådet i Jönköpings län utmanar länets invånare och företag i en match om vem som installerar mest solceller under ett år. Solmatchen, som tävlingen kallas, drar igång i slutet av september. I veckan presenterades tävlingen för andra kommuner och företag i Almedalen på Gotland.

— Det hela går ut på att installera flest solceller på ett år. Sedan kommer vi att mäta vem som installerar mest kilowatt solceller, berättar Otto Hedenmo, projektledare för Solmatchen.

Klimatrådet mot resten

De tävlande är Klimatrådet å ena sidan mot resten av Jönköpings län på andra planhalvan. Klimatrådet består av regionen, länets kommuner och flera företag, organisationer och myndigheter.

— Det har gått väldigt enkelt att få med sig alla på detta. Det beror ju på det fina samarbetat i Klimatrådet, menar Otto Hedenmo.

Hela upplägget presenterades i Donnerska huset i Visby nu i samband med Almedalsveckan och enligt Otto Hedenmo var intresset stort.

— Det var roligt. Salen var fullsatt. Det kom företag, andra kommuner och även många klimatrådsmedlemmar.

Start i september

Tävlingsstarten samordnas med klimatveckan sista veckan i september. Under året kommer det att göras avstämningar och den som vill kontrollera ställningen i Solmatchen kommer att kunna göra det på http://klimatradet.se/solmatchen/.

— Kommuner har ju ofta långa processer jämfört med privatpersoner och företag, men vi kommer att räkna alla beslut som tas under året, även om verksamheten inte kommer hinna att starta innan tävlingsåret är slut, säger Otto Hedenmo.

Vad vinner man då? Ja, det handlar mest om äran – och förstås att man bidrar till ett hållbart energisystem.

— Priset som ligger i potten är förnybar energi och därmed finns egentligen inga förlorare, säger Otto Hedenmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.