Somalier uppmanas att flytta efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungdomsgäng sätter skräck i de somaliska familjerna i Forserum, nu uppmanar Somaliska föreningen alla att flytta.

Tre helger i rad har det kastats sten genom fönstrena på somaliska föreningens lokaler. När SVT Jönköpingsnytt åker dit får berättas om en misshandel av en medlem i föreningen, barn som har blivit slagna, skrämsel och försöljelser, och nu har somalierna fått nog.

Barn stannar hemma från skolan

Utsatta somalier i Forserum

Somaliska föreningen i Forserum rekommenderar nu sina medlemmar att flytta från samhället. Under tisdagen gick heller inga somaliska barn till skola eller dagis.

-Polisen kommer hit och tar namn och vittnesuppgifter, sedan åker de härifrån och det händer ingenting. De flesta i Forserum är bra, men den här lilla gruppen gör det svårt att bo kvar, berättar Abdula Abdi Dhinbil.

Enligt somalierna handlar det om ett ungdomsgäng på ungefär tio personer, med ett kärngäng på fyra personer, som lyckats sätta skräck i det 60-tal somalier som bor i samhället.

95 har redan flyttat

I Forserum bodde det för ett år sedan 160 somalier. 95 har redan flyttat från orten under det senaste året, på grund av den hotfulla stämningen.

– Vi flydde från ett land i krig och så blir man utsatt för det här i det fredliga Sverige, säger Abdula Abdi Dhinbil.

Polisen i Eksjö säger till SVT att det finns anmälningar om misshandel och skadegörelse. De ska titta närmare på frågan och återkomma under onsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet